设计改造 | SMOORE江门工业园改造 江门

发布时间: 2022-09-21    浏览(266)

SMOORE江门工业园位于广东省江门市江海区,用地毗邻西江,遥望珠三角环线高速西江桥。项目是一个由多座厂房连通而成的完整厂区中,由业主单独租用的其中一片,场地呈L形,用地面积16429m²。厂区建筑由北侧的一栋行政办公楼与南侧的两栋生产加工厂房组成,总建筑面积约1.63万m²,场地中央为广场。伴随着大湾区产业格局的发展转型,江门市兴起“三旧”改造的政策,力促旧工业厂房改造升级,吸引更多新兴产业进入当地。

▼改造完成后的厂房立面©张超http://img.zhux2.com/editor1663747953600676.jpg

SMOORE Jiangmen Industrial Park is located in Jianghai District,Jiangmen City,Guangdong Province, adjacent to Xijiang and the Pearl River Delta Ring Expressway and Xijiang Bridge can be seen in the distance. With the L shape layout, the site covers an area of 16,429 square meters that the developer rents , which is part of the area in the factory group that connect many plants. The park consists of an administration building, two production plants, a processing plants,and a square in middle of the park, with a total building construction area of 16300 square meters.As the development and transformation of the industrial pattern in the Greater Bay Area, Jiangmen has launched the policy of Urban Renewal to promote the transformation and upgrading of old industrial plants to attract more emerging industries into the local area.

▼区位图©张超http://img.zhux2.com/editor1663747959101390.jpg

▼改造完成后的行政楼立面©张超

http://img.zhux2.com/editor1663747964282487.jpg

行政楼在改造中被置入更多现代化的使用空间,内部功能一层为员工食堂,二三层为开敞办公、会议、休闲接待等。建筑主入口由北侧被移至面朝广场的南侧,设计将原有的双分式楼梯间拆除打通,变成通高门厅,再退让前台空间重建更轻盈的钢构三角形折跑梯,楼梯表面喷涂橙色氟碳漆,增强空间的活力属性。


▼竖向钢构三角形折跑楼梯©张超

http://img.zhux2.com/editor1663747968321335.jpg

http://img.zhux2.com/editor1663747972865496.jpg

立面拆除山墙以外的外墙围护构件,用通透纯净的外窗单元填充框架结构,解决室内采光;窗单元出挑并呈现有规律的倾斜、错动,尺度也被较为严格地控制,构建出外立面的基础秩序。出挑使得整个外立面获得了一定的空间厚度,用来放置家具或盆栽植物等,留给使用者去自由想象与发挥。同时,窗单元也继续向室内一侧延伸,或作为主管办公卡位、或转变成公共休闲空间,强化建筑内外设计的延续性。

▼三层通高空间的行政楼门厅©张超http://img.zhux2.com/editor1663747982811939.jpg

原建筑北面,二、三层有一个较大的挑出造型,基于不减少使用面积,方案选择保留这个造型元素,并用半透的阳光板覆盖外立面,结合板块的旋转角度变化,营造横向伸展的立面关系、丰富立面的秩序,也隔绝了从外部直视内部卫生间与机电管井的视线。


▼改造完成后的行政楼北立面©张超http://img.zhux2.com/editor1663747987576347.jpg

In this project, much more modern usage spaces are placed into the administrative building.The first floor is defined as the staff canteen while different functional spaces are implemented on the second and third floors. This includes things such as the open-plan workplace, directors offices,meeting and training room,reception area,etc.The main entrance of the building was moved from the north side to the south side that facing the square. The original double-split stairway was dismantled and opened up into a double-height foyer, and then the front desk gives way to the front space to rebuild a lighter steel staircase with a triangular layout.The orange f-c paint is used on its surface to enhance the dynamic attributions of the space. For solving the indoor nature lighting,the frame structure is filled with transparent window units,and all of the exterior walls enclosure components are removed except the gable wall of the building.The protrusion of the window units are presented with regular inclination and extension, also the scale is controlled more strictly to build the basic order of the facade. Even more, the protrusion makes the whole facade obtains a certain of space thickness, it can be used to place furniture or potted plants.Further more, it offers the user a free imagination and play a good use.At the same time, the window unit continues to extend into the interior side, either as a supervisor's office or transformed into a public leisure space, emphasizing the continuity of the interior and exterior design of the building.Based on the usable floor area is not diminished,the overhang from the second and third floors is reserved during the scheme selection,which is on the north of the building.The translucent PC board is applied to the facade, combined with the orientation change that creates the transverse extension of the facade relationship, and enrich the order of the facade,it also cut off the sight of toilet and electric-mechanical wells from outside.

▼有规律的倾斜、错动的单元窗©张超http://img.zhux2.com/editor1663747992202958.jpg

中央广场改造前仅用作原材料及货品堆放,空间利用消极,本次改造对场地内外、动静分区等均做了积极的重新梳理。中间开阔场地,以门厅前的人行通路为界,两侧布置一片羽毛球场与一片篮球场,结合种植池与休闲坐凳,为员工提供户外活动场所;场地东侧靠近园区主入口,设置绿化停车位以满足内部或外部来访人群停车需求;最北侧的场地属性更加私密,设计为内部员工专用的自行车停车区。在方案设计中,地面几何图案被用来区分、引导人行和车行流线,划出不同的使用功能区块。


▼总平面图 ©厘米制造

http://img.zhux2.com/editor1663747997754080.jpg

▼聚氨酸酯板与律动变化的单元窗©张超

http://img.zhux2.com/editor1663748002659326.jpg

Before the renovation, the central square utilization was negative, only used for raw materials and goods stacking. This reconstruction actively reorganized the inside and outside of the site, and the dynamic and static zones.The open space in the middle is bounded by the pedestrian path in front of the entrance hall, and a badminton court and a basketball court are arranged on both sides. The planting pool and leisure benches are combined to provide outdoor activity places for employees.The east of the site is close to the main entrance of the park, with a green parking space is set up to meet the parking needs of internal or external visitors. The northernmost site has a more private nature and is defined as a bicycle parking area for the staff. In the scheme design, the geometric patterns on the ground are used to distinguish and guide pedestrian and vehicle flow lines, which marking out different functional blocks.


▼轴测图©厘米制造

http://img.zhux2.com/editor1663748008176629.jpg

正对广场的厂房第一排需布置大型设备存放与机械装载空间,设计在外墙面用波纹铝板与拉伸铝网作表皮,起到有效防护作用的同时也昭示了建筑功能属性。立面以体块倾斜、错位等做法与行政楼相呼应,形成一种箱体堆叠的意向,通高玻璃直接露出背后的大型设备,不仅为体现虚实关系,更为与工业园区的属性产生强力的关联。厂房其他大尺度的立面保留了原有的窗洞位置,用钢板及拉伸网等材料做了形态上的规整。

▼体块倾斜、错位的厂房立面与行政楼呼应©张超http://img.zhux2.com/editor1663748014497119.jpg

The first row of the plant that facing the square needs to be equipped with large equipment storage and mechanical loading space. The corrugated aluminum plate and stretched aluminum mesh are applied to the elevations as the skin, which plays an effective protective role and also reveals the functional attribution of the building. The facade goes in a conversation with the administrative building by slant and dislocation of the block, forming an intention of box stacking. The full-height glass directly reveals the large equipment behind it, not only to reflects the relationship between solidness and void , but also produces a strong association with the attributes of the industrial park. The other large-scale facades of the plant remains the original window position, with steel plate and stretching mesh creates the regularity of the form.

http://img.zhux2.com/editor1663748019418015.jpg

场地的人行主入口由门卫室、消防控制室及收发室构成,上面的架空顶板既起到了遮阴挡雨的功用,也将三个单独的小体量统括成一个整体的入口形象,而拉槽混凝土板材质的“粗糙”质感则赋予园区从进门便展现出的工业基调。

▼由门卫室、消防控制室及收发室构成的主入口©张超http://img.zhux2.com/editor1663748026159907.jpg

The pedestrian main entrance is made up of the gatehouse, fire control room and the mail room. The overhead roof above both plays the function of protection, also unifies the three single volumes into a whole image of the entrance.In addition, the "rough" texture of the grooved concrete slab gives the industrial tone to the park from the entrance of it.

▼改造完成后的SMOORE江门工业园与周边厂房园区©张超http://img.zhux2.com/editor1663748031933280.jpg

SMOORE江门工业园改造项目无关工业遗产的保护或再利用,它是过去工业化进程中雨后春笋般冒出的旧厂房中不起眼的一个,现今随着城市产业发展与跨国企业的兴起,对城市空间的重构提出了急迫的需求。我们以对工业建筑语义的直白表述,来回应这种快速变化的趋势,让园区与周遭已在等待改造指令的工业城市风貌更加长久地共存下去。

▼二、三层平面图©厘米制造

http://img.zhux2.com/editor1663748037819741.jpg

▼立面图©厘米制造

http://img.zhux2.com/editor1663748045620748.jpg

SMOORE Jiangmen Industrial Park renovation project has nothing to do with the protection or reuse of industrial heritage. It is an insignificant one of the old factories emerged in the process of industrialization in the past. Nowadays, with the development of urban industry and the rise of multinational enterprises, the reconstruction of urban space is urgently required. We respond to this rapidly changing trend with the explicit expression of the semantic of industrial building, so that the park can be permanently coexist with the surrounding industrial city style which is waiting for the renovation order.

▼场地平面图©厘米制造http://img.zhux2.com/editor1663748050483805.jpg▼改造前照片©厘米制造

http://img.zhux2.com/editor1663748056753452.jpg

设计团队:厘米制造
项目地点:广东省江门市江海区
设计成员:廖俊、陈丹平、杨恒、王真、张孟琦、林松照、姚明明、钟应川、冯德娴
项目面积:16429平米
项目时间:2020年12月-2021年11月
业主:江门思摩尔新材料科技有限公司
施工图合作团队:湖北佳境建筑设计有限公司
施工团队:东莞市莞匠装饰设计工程有限公司
项目摄影:张超


来源: 观筑GUANZHU

主页: 饕餮小妖怪    阅读原文

标签: 建筑设计 设计案例 设计改造

举报

相关文章 Related articles

换一批

|视频推荐
  • 【商业建筑】成都每经中心 / 以数字媒体及时尚中心为核心的“空中花园媒体城”

  • 【商业建筑】“龙门吊” | MAD赢得重庆寸滩国际邮轮中心竞赛

打赏

×

浇水

30筑讯币

赠送数量

小计: 9600筑讯币

×

赠送成功!

赠送记录可在消息中心查看

已扣除 30筑讯币

竞猜

×
请选择竞猜区间
请选择竞猜注数,每注为筑讯币

需支付 筑讯币

×

已扣除 349筑讯币

竞猜结果请关注倒计时

竞猜排行榜

Ranking List

请选择举报原因

  • 违反国家法律规定

  • 垃圾文章

  • 广告

  • 其他原因 :

    0/140