北京米棉庄园改造——营造朴野而又抽象、熟悉而又陌生的独特体验

发布时间: 2022-08-01    浏览(1046)

项目原为北京密云山村中一个废弃多年的小学,是在高墙包围中规则排列的四排砖木平房,业主租下物业后希望改造为高端民宿。

http://img.zhux2.com/editor1659346226121269.jpg

改造前项目场地 ©徐小萌

http://img.zhux2.com/editor1659346259402742.jpg

改造后  ©孙海霆(下文除特别标注外均为孙海霆拍摄)

http://img.zhux2.com/editor1659346288968822.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346384311220.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346384768283.jpg

麻绳是一种自远古以来就一直在被使用的材料,虽然极为平凡,却鲜有人将其大规模应用在建筑上。在这个项目中,我们用6万米麻绳,在不触碰原有建筑的情况下,改变了所有建筑的面貌,营造出一种朴野而又抽象、熟悉而又陌生的独特体验。

http://img.zhux2.com/editor1659346446688058.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346446529787.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346446936511.jpg

原有老建筑及其红色的瓦屋面,在麻绳的间隙中随着客人距离和视角的变换若隐若现,呈现出不同的可辨识度。麻绳本身在建筑室内外又产生了极为丰富的光影效果。

http://img.zhux2.com/editor1659346562567663.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346562970024.jpg

场地临近密云水库,但水面很难在场地中被感知到。我们用悬浮在浅水池上的栈桥形成公共流线,再现水岸聚落的气息,同时化解原有规律房屋的“兵营”感或“仓库”感。栈桥本身上下起伏,与浅水池形成了丰富多变的高差。民宿开始试运营后,我们意外地了解到,栈桥多样的高差使得从儿童到成人都喜欢寻找适合自己的戏水座位。

http://img.zhux2.com/editor1659346606567317.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346606777202.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346606540568.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346606543862.jpg

场地唯一的直接临路区域被用作民宿的主入口,最南侧的这一排房屋也被用作公共空间和服务空间,包含前台、餐厅、厨房、员工住房等。北侧三排房屋为客房,包含6个单间和5个套间。

http://img.zhux2.com/editor1659346650131368.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346650442440.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346673967547.jpg

每套客房均享有完全私密的院落,但我们希望可以让客人以更加沉浸式的方式“深入”到院落中,绝大多数客房都有一个探入院落的玻璃空间,并承载一个诸如茶座或泡澡等独立的小功能。

http://img.zhux2.com/editor1659346735399883.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346735877331.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346735140641.jpg

除了将屋面稻草垫层更换为木板以及部分隔断和开窗调整外,原始房屋几乎保留了原状。由于大量使用木材、麻绳等天然材质、有机材质和近距离供应商,整个改造项目的碳足迹经估算接近于零。

http://img.zhux2.com/editor1659346782861623.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346782799580.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346782216066.jpg

©米棉庄园

http://img.zhux2.com/editor1659346782209956.jpg

存量建筑改造是当今商业运营极为常见的情况,租赁商户的更迭往往造成大量的建设浪费。在未来租期结束后,这个项目将会产生一个更加环保的结局:所有钢材将会回收,而麻绳都将在后山回归尘土。我们用天然材质帮助这个项目完成一段注定有限的生命之后,它们也将回归自然的循环。

http://img.zhux2.com/editor1659346838609491.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346838718512.jpg

In contrast to the extremely urbanized downtown, the mountain area surrounding the city center of Beijing is still kept rural and natural. The site was a primary school abandoned for years in a mountain village in Beijing, consisting of four rows of brick and timber frame houses arranged in a repeated way and surrounded by high perimeter walls. As a rent property, the client wanted to renovate it into a high-end boutique hotel. Due to the lease terms and local regulations, any addition, subtraction or major change to the original structures was not allowed. 


http://img.zhux2.com/editor1659346996240133.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659346996340044.jpg

Unlike most projects in Beijing, this project hired local villagers (many of them were not professional workers) for construction in order to strengthen the connection with the village. Affected by the COVID-19 control policies, traffic restrictions and seasons, the building materials had to be sourced from locations as close as possible, while the actual construction time was only three months. Therefore, we had to find a low-tech and light intervention strategy to reform the site experience.

http://img.zhux2.com/editor1659347030558788.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659347030278518.jpg

As an extremely common material since prehistoric times, hemp rope has been rarely used in architecture on a large scale. In this project, we used 60,000 meters of hemp rope to change the facades while barely touching the existing houses. Through the mesh of ropes, the original orange-colored tiles and walls are revealed in a changing degree as viewers change their standing points. More importantly, the ropes generate very rich and dramatic light effect inside and outside the houses, in both intended and unintended ways.

http://img.zhux2.com/editor1659347054305935.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659347054338829.jpg

The site is situated close to Miyun Reservoir, but it is not easy to be aware of the water on the site. We recreated the atmosphere of a waterfront settlement with a system of public paths elevated from the reflection pool, undulating up and down in gentle slopes. After the hotel started operation, we unexpectedly found that the various heights of the paths encouraged many ways of playing with water for both adults and children.


http://img.zhux2.com/editor1659347088456027.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659347088560276.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659347088858202.jpg

The only area next to road was transformed into the major entrance. Thus, the first house from the south is used as public space and service space, including the reception desk, restaurant, kitchen, staff housing, etc. The other three houses are guest rooms, including six double rooms and five suites. Every room has a courtyard with complete privacy. Glass vitrines equipped with bath tubs or serving as tea rooms protrude from guestrooms to enable guests to “dive” into the courtyards and experience them in an immersive way.

http://img.zhux2.com/editor1659347206189860.jpg

http://img.zhux2.com/editor1659347206582223.jpg

The original straw roof sheathing was moldy and replaced by wood board. Other than this and some changes of partition and fenestration, the original houses were almost kept intact. Due to the extensive use of natural materials such as timber and hemp rope, and short-distance suppliers, the carbon footprint of the entire renovation project is estimated to be close to zero.


http://img.zhux2.com/editor1659347236342347.jpg

Renovation is an extremely common situation in today's commercial activities. Changes of tenants often result in significant amount of construction waste. At the end of the lease period, this project will come to a much more environmentally friendly ending: all the steel will be recycled, and the hemp rope will be buried on site and return to dirt. After helping this project to complete its ephemeral life, all the natural materials we used will also return to their life cycles in natural world.

http://img.zhux2.com/editor1659347257240834.jpg

©米棉庄园

http://img.zhux2.com/editor1659347280976550.jpg

平面图 ©十域建筑

项目位置:中国,北京,密云

项目类别:民宿,餐饮,改造,建筑,室内,景观 

场地面积:3650㎡

建筑面积:630㎡

设计时间:2021年9月-2021年10月

施工时间:2021年10月-11月,2022年3月-5月

设计主创:徐小萌 

设计团队:徐小萌,Hannah Wang,刘志鹏,周铭迪 

结构咨询:和作结构建筑研究所 

施工:当地村民 

摄影:孙海霆


LOCATION: Beijing, China 

TYPE: Hospitality, Restaurant, Renovation, Interior, Landscape

STATUS: In Construction 

SITE AREA: 3650㎡ 

TOTAL BUILT AREA: 630㎡ 

TIME OF DESIGN: 2021.9-10 

TIME OF CONSTRUCTION: 2021.10-11, 2022.03-05 

PROJECT LEADER: Xu Xiaomeng 

DESIGN TEAM: Xu Xiaomeng, Hannah Wang, Liu Zhipeng, Zhou Mingdi 

STRUCTURAL CONSULTANT: AND Office 

CONSTRUCTION: Local villagers 

PHOTOGRAPHER: Sun Haiting


关于十域建筑

十域建筑(Domain Architects)由徐小萌先生创建于上海,坚持以独特的场地策略重塑空间体验。我们相信,每个建筑都处在一个独特的场域中,每一个场域都有产生独特空间体验的潜力。我们在实践中扬弃刻板的既成范式,不断回到原点,思考场所和功能的本质,重新定义空间关系。事务所创始人徐小萌先生,先后获得宾夕法尼亚大学建筑专业学士和哥伦比亚大学建筑硕士。


About Domain Architects
Established in Shanghai, Domain Architects is a studio led by Mr. Xiaomeng Xu. Our practice strives to reform the spatial experience with innovative site strategy. We believe every site has its potential to generate unique spatial experience. By rejecting conventional models, we keep going back to the original nature of sites and programs to reinvent the logic and quality of spaces. Mr. Xiaomeng Xu, the founder of the studio, graduated from University of Pennsylvania with B.A. in architecture and then obtained Master of Architecture from Columbia University.




来源:建筑师疯人院

主页: 饕餮小妖怪    阅读原文

标签: 设计鉴赏 现代设计 设计案例

举报

相关文章 Related articles

换一批

|视频推荐
  • 【商业建筑】成都每经中心 / 以数字媒体及时尚中心为核心的“空中花园媒体城”

  • 【商业建筑】“龙门吊” | MAD赢得重庆寸滩国际邮轮中心竞赛

打赏

×

浇水

30筑讯币

赠送数量

小计: 9600筑讯币

×

赠送成功!

赠送记录可在消息中心查看

已扣除 30筑讯币

竞猜

×
请选择竞猜区间
请选择竞猜注数,每注为筑讯币

需支付 筑讯币

×

已扣除 349筑讯币

竞猜结果请关注倒计时

竞猜排行榜

Ranking List

请选择举报原因

  • 违反国家法律规定

  • 垃圾文章

  • 广告

  • 其他原因 :

    0/140