北欧森林边依山而建的小住宅

发布时间: 2019-07-08    浏览(422)

http://img.zhux2.com/editor1562324829701001.jpg


瑞士T住宅

House T / Link architectes


来自建筑事务所的描述:在瑞士La Tour-de-Peilz市北部日内瓦湖边,有一个古老的葡萄园,环境独到,南坡上有一些建筑,北坡大部分是树林。一条两侧立有高墙的陡峭小路,像穿越葡萄园似的通向项目场地。墙体是周边环境的重要部分。建筑师们从现存结构中得到启发,将墙体形象作为设计灵感。墙体与地势融为一体,经过改造,成为从山顶隆起的“岩石”。


Text description provided by the architects. To the north of the municipality of La Tour-de-Peilz, on the edge of Lake Geneva, lies an old vineyard above the town. The setting is distinctive: the southern side of the hill is built up, whereas most of the northern slope is covered in woodland. A steep lane leads to the site, flanked by high walls, just like a path running through a vineyard. The theme of the wall is an integral part of the neighborhood. The project draws inspiration from this theme, taking its cue from existing structures. The wall blends in with the lie of the land, before undergoing a transformation into a sculpted monolith that rises from the top of the hill.


http://img.zhux2.com/editor1562324817810124.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324817654660.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324817862674.jpg


穿过一条有顶的通道,就来到了洞口似的住宅入口。使用者进入门厅后有两条路线可选,一条通向一层面向花园和森林的孩子们的房间,另一条通向二层的起居空间,那里有可以饱览山景的宽阔露台。再加上北向可以俯瞰森林的家长套间,就构成了整个建筑体块。一层有两间并置的儿童房,串联的走廊依据山坡地形,设有台阶和休息平台。


The entrance to the villa is through a covered passageway, like the entrance of a burrow. Two main passageways lead off from the entrance hall, one serving the lower level with the children’s rooms facing the garden and forest; the other provides access to the living areas on the upper floor, including a spacious terrace offering mountain views. The volumes are completed by the north-facing parental suite, overlooking the woods. On the lower ground floor, there are two children’s bedrooms in a row. The passageway serving them follows the natural contours of the northern slope, with level landings in places.


http://img.zhux2.com/editor1562324756187794.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324756305800.jpg


孩子们的卧室直接通向花园。走廊的尽头是第三个房间,这里距离森林很近。凸窗将人们的视线集中在森林之中。建筑的这一部分像小木屋一般高出地表,增强了置身自然的沉浸感。一部楼梯通向二层主要空间的中心。休息室和餐厅围绕着岛式厨房布置。基地的风景资源丰富,森林和湖泊都透过建筑末端的凸窗尽收眼底。


The bedrooms open straight onto their garden. At the end of the passageway is a third room, at the closest of the edge of the forest. The bay window focuses attention on the woodland backdrop. This section rises above the ground like a shack, further amplifying the impression of being immersed in nature. A staircase leads to the center of the main area on the upper floor. The lounge and dining room are arranged around the central kitchen island. The woods and the lake – the site’s two outstanding assets – fill the view from the large bay windows at the end.


http://img.zhux2.com/editor1562324743956553.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324743836728.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324743534120.jpg


建筑的外部材料很简单,几乎都是最为基础的建材。混凝土使整座建筑视觉统一,结构决定了象征着山间岩石的建筑形态。混凝土经过喷砂处理,不仅能突出“岩石”的形象特征,还更加生态,在各种气候条件下为建筑提供长久保护。折面屋顶上的植被,像岩石上的苔藓一样,让建筑更自然地融入周围环境。


The materials used for the building envelope are simple – rudimentary, almost. Concrete provides visual unity for the construction; the structure itself establishes the morphology of the project, echoing the rock that forms the hill. The concrete is sand-blasted, highlighting the monolith’s mineral aspect; this skin also ensures long-lasting protection, and therefore ecological, to the various climatic stresses. A layer of plants covers the faceted roof, like lichen on a rock, further enhancing the way the structure blends seamlessly into the surrounding site.


http://img.zhux2.com/editor1562324718426456.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324719388520.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324719423688.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324719456152.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324719813207.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324729291218.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324729811555.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324729439789.jpg

http://img.zhux2.com/editor1562324730167552.jpg


建筑事务所:Link architectes

项目位置:瑞士

项目类型:住宅

设计团队: S. Link, S. Gerbex

项目规模:200㎡

项目年份:2017年

摄影:Céline Simonetto

制造商:DuPont, Graphisoft, Glaströsch, Maxon, Brimat, PSS, Zinco


Architects: Link architectes 

Location: La Tour-de-Peilz, Switzerland 

Category: Houses 

Design Team: S. Link, S. Gerbex 

Area: 200.0㎡

Project Year: 2017 

Photographs: Céline Simonetto 

Manufacturers: DuPont, Graphisoft, Glaströsch, Maxon, Brimat, PSS, Zinco


主页: 天高云淡    阅读原文

标签: 设计鉴赏 设计案例 设计理念

举报
施肥 浇水 虫子 斧子

该文章共收到

0 浇水

0 施肥

0 虫子

0 斧头

竞 猜 Guessing Competition

竞猜规则:

1.竞猜时间从文章登上网站页面的时间计算。

2.每个用户只能选择一个区间投注,注数不限。

3.用户竞猜获胜奖励来自其他区间的投注金额,根据投注的注数得到相应的比例奖励。

参与竞猜投注,可与所有获胜用户平分奖池奖金0筑讯币

竞猜 · 浏览量

page view

活动已结束

获奖区间:

您的竞猜结果

请在个人中心处查看

相关文章 Related articles

换一批

|视频推荐
  • 能看见风景的城池—苏州高新区文体中心

  • 世上最大木结构建筑,如同一朵蘑菇云,功能让人惊艳!

打赏

×

浇水

30筑讯币

赠送数量

小计: 9600筑讯币

×

赠送成功!

赠送记录可在消息中心查看

已扣除 30筑讯币

竞猜

×
请选择竞猜区间
  • 0-500
  • 501-800
  • 801-2000
  • 2001以上
请选择竞猜注数,每注为500筑讯币
  • 1
  • 5
  • 10

需支付 500筑讯币

×

已扣除 349筑讯币

竞猜结果请关注倒计时

竞猜排行榜

Ranking List

请选择举报原因

  • 违反国家法律规定

  • 垃圾文章

  • 广告

  • 其他原因 :

    0/140