大隐于市:自给自足的住宅

发布时间: 2019-06-24    浏览(489)

http://img.zhux2.com/editor1561217814746696.jpg


巴塞罗那131住宅

casa 131


131住宅是一栋独立式的独户住宅,坐落于巴塞罗那附近Santa Maria de Palautordera一块700㎡的坡地上。住宅的面积分布为地下室102㎡,一层94㎡,二层84㎡。建筑南侧设有一个泳池。业主的要求简而言之有两方面,一是底层外表透明、视线通透,能将周遭景色一览无余;二是房屋需配有自给自足的制冷供暖设备和电力设备,以满足气候变化时的需求。


The Casa 131 is a free standing one family dwelling, located in Santa Maria de Palautordera near Barcelona and situated on a sloping plot of 700 m2. It consists of a basement of 102 m2, a ground floor of 94 m2 and a first floor of 84 m2. The house includes a pool as well, attached to the south side of the building. In the brief the client insisted on one hand on having a completely free diaphanous ground floor, with unobstructed views towards its surroundings and on the other hand required a self-sufficient heating & cooling installation and electricity supply to meet the standards needed to combat the effects of the climate change.


http://img.zhux2.com/editor1561217809986236.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217809122575.jpg


建筑师将住宅设计成一个简洁的矩形体块,与限定基地的街道平行而置,因此住宅尽收Montseny的风光,还能尽可能的善用屋后的花园。


The house has been co nceived as a clear rectangular volume placed parallel to the streets that limit the site, thus to be able to enjoy the views towards the Montseny and to take maximum profit of the garden behind the house.


http://img.zhux2.com/editor1561217802470853.jpg


一楼的立面上覆盖着大面积的玻璃,充分发挥基地位置的优越性,毫不费力就能将Montseny的景色尽收眼底。建筑师将建筑东侧(为客厅和其他功能空间)设计成一个面向花园的通高空间,对面是由黑色铝型材打造而成的纪念幕墙。上层空间的私密性较强。整个建筑体块是由混凝土板折叠而成的,悬挑出来的部分能够防止夏日阳光直射入室内,起到降温的作用。


It is a house with the maximum possible surface of glass in the facade on the ground floor to be able to take advantage of the privileged situation of the plot with its unobstructed views to the Montseny, and with a totally diaphanous distribution. The eastern part of the house (the living room among other elements) has been conceived as a double-high space facing the garden across the monumental curtain wall made up of black aluminium profiles. The upper floor contains the elements that require more privacy. The whole volume of the building has been folded over with slab of concrete, which includes generous overhangs that prevent the sun from reaching the interior in summer, which is thus protected against overheating in that season.


http://img.zhux2.com/editor1561217797136223.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217797906414.jpg


地板上加装了地热能装置和热泵,冬季供热,夏季则制冷。此外,屋面上隐藏的太阳能电池板能让住宅独立于电网,自给自足。屋面雨水被收集在一个20m3的水箱中,水箱埋在花园里,可用于灌溉花园植被。


An installation based on geothermal energy and a heat pump has been integrated in the floors and heats the house in wintertime and provides passive cold in the summer. In addition, voltaic solar panels hidden on the roof make the house practically independent of the electrical power network. The rainwater of the roof is captured in a 20 m3 tank which has been dug into the garden and is used for the irrigation of the garden vegetation.


http://img.zhux2.com/editor1561217783126042.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217783508969.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217784810388.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217783910076.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217784987919.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217784847599.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217784915259.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217785761131.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217788744453.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217788817566.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217788313347.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217788599854.jpg

http://img.zhux2.com/editor1561217788556910.jpg

建筑设计:Rob Dubois · arquitecte

建筑类型:私人住宅

状态:建成

年份:2018

规模:1000-3000 平方英尺(92.90-278.70㎡)

预算:¥100,000-500,000


FIRM: Rob Dubois · arquitecte

TYPE: Residential › Private House 

STATUS: Built

YEAR: 2018

SIZE: 1000 sqft - 3000 sqft

BUDGET: $100K - 500K


主页: 天高云淡    阅读原文

标签: 设计鉴赏 现代设计 设计案例

举报
施肥 浇水 虫子 斧子

该文章共收到

0 浇水

0 施肥

0 虫子

0 斧头

竞 猜 Guessing Competition

竞猜规则:

1.竞猜时间从文章登上网站页面的时间计算。

2.每个用户只能选择一个区间投注,注数不限。

3.用户竞猜获胜奖励来自其他区间的投注金额,根据投注的注数得到相应的比例奖励。

参与竞猜投注,可与所有获胜用户平分奖池奖金0筑讯币

竞猜 · 评论数

comments

活动已结束

获奖区间:

您的竞猜结果

请在个人中心处查看

相关文章 Related articles

换一批

|视频推荐
  • 能看见风景的城池—苏州高新区文体中心

  • 世上最大木结构建筑,如同一朵蘑菇云,功能让人惊艳!

打赏

×

浇水

30筑讯币

赠送数量

小计: 9600筑讯币

×

赠送成功!

赠送记录可在消息中心查看

已扣除 30筑讯币

竞猜

×
请选择竞猜区间
  • 0-3
  • 4-10
  • 11-18
  • 19以上
请选择竞猜注数,每注为500筑讯币
  • 1
  • 5
  • 10

需支付 500筑讯币

×

已扣除 349筑讯币

竞猜结果请关注倒计时

竞猜排行榜

Ranking List

请选择举报原因

  • 违反国家法律规定

  • 垃圾文章

  • 广告

  • 其他原因 :

    0/140